ZAHARUL
Se obtine din
sfecla de zahar sau trestia de zahar . Este bogat in zaharoase . El
este materia prima pentru industria zaharoase . Acesta are gust
placut ,usor de asimilat de organism si produce energie si caldura
necesara locomotiei . Se poate gasi sub urmatoarele forme : zahar
cristal(tos),zahar cubic,zahar pudra(farin).Nu are miros dar in
schimb e dulce .Culoarea zaharului este de un alb lucios sau alb mat
.Se dizolva usor in apa ,iar la temperaturi mai ridicate ,se
ingalbeneste ,deci devine brun .Produsele zaharoase mai exact
dulciuri ,sunt apreciate de copii dar si de adulti . Consumarea
zaharului in excesie duce la : obezitate ,diabet ,cresterea tensiunii
alteriale si formarea cariilor dentare .
Produsele
zaharoas se impart in mai multe grupe :
-produse de caramelaj
care pot fi neumplute sau umplute cu pasta de fructe ,miere ,crema de
lapte ,menta etc. ;
-drajeuri ,care au
forma rotunda sau alungita ,sunt lucioase si colorate diferit ;
-caramele ,care sunt
de forma paralelipipeda ,iar gustul si aroma pot fi de : cacao ,lapte
,rom ,fructe ,menta ;
-produse de laborator
: bomboane fondante ,jeleuri ,serbet
-produse de ciocolata
: care pot fi unplute sau neunplute si au forma de tablete ,batoane
,figuri ;
-produse orientale :
din care fac parte halvaua si rahatul .
Dulciurile sunt
recomandate sa fie consumate in cantitati moderate ca desert .
Stiai ca : zaharul a
fost obtinut din trestia de zahar abia in secolul al III-lea i.Hr.
,de catre indieni ?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu