vineri, 29 iunie 2012


                                                             ZAHARUL

Se obtine din sfecla de zahar sau trestia de zahar . Este bogat in zaharoase . El este materia prima pentru industria zaharoase . Acesta are gust placut ,usor de asimilat de organism si produce energie si caldura necesara locomotiei . Se poate gasi sub urmatoarele forme : zahar cristal(tos),zahar cubic,zahar pudra(farin).Nu are miros dar in schimb e dulce .Culoarea zaharului este de un alb lucios sau alb mat .Se dizolva usor in apa ,iar la temperaturi mai ridicate ,se ingalbeneste ,deci devine brun .Produsele zaharoase mai exact dulciuri ,sunt apreciate de copii dar si de adulti . Consumarea zaharului in excesie duce la : obezitate ,diabet ,cresterea tensiunii alteriale si formarea cariilor dentare .
Produsele zaharoas se impart in mai multe grupe :
-produse de caramelaj care pot fi neumplute sau umplute cu pasta de fructe ,miere ,crema de lapte ,menta etc. ;
-drajeuri ,care au forma rotunda sau alungita ,sunt lucioase si colorate diferit ;
-caramele ,care sunt de forma paralelipipeda ,iar gustul si aroma pot fi de : cacao ,lapte ,rom ,fructe ,menta ;
-produse de laborator : bomboane fondante ,jeleuri ,serbet
-produse de ciocolata : care pot fi unplute sau neunplute si au forma de tablete ,batoane ,figuri ;
-produse orientale : din care fac parte halvaua si rahatul .
Dulciurile sunt recomandate sa fie consumate in cantitati moderate ca desert .
Stiai ca : zaharul a fost obtinut din trestia de zahar abia in secolul al III-lea i.Hr. ,de catre indieni ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu